Права на човен, яхту, катер Океанские яхты Elling

Прапори на яхті: які, де, і як несті

Прапори на яхті: які, де, і як несті

НА КОРМІ
Там місце лише одному прапору: національному прапору країни реєстрації судна. Власне, процедура реєстрації — це надання державою свого «громадянства», про що робляться записи в державних реєстрах і видаються відповідні суднові документи. Факт належності судна певній державі і відображається державним прапором на його кормі.

Це найважливіший прапор на судні. І він повинен бути найбільшим за розмірами серед всіх прапорів на борту. Несуть його на кормовому флагштоці, або на ахтерштагу.

Цей прапор прийнято підніма- ти на світанку і опускати із заходом сонця. Його піднімають першим, а опускають останнім, жоден інший прапор не повинен бути піднятим, якщо не вивішено національний.

Прапори на яхті: які, де, і як несті

ПІД ПРАВОЮ КРАСПИЦЕЮ
Це місце зарезервовано для «прапора ввічливості» (він же «гостьовий») — прапора держави, у водах якого пливе яхта. Звісно, крім випадків, коли судно «у себе вдома»: у водах держави реєстрації піднімати під краспицею такий же прапор, який уже майорить на кормі, немає сенсу.

Прапори державний і «гостьовий» — не просто символи. У відкритому морі по прапору на кормі ясно, законодавство якої держави діє на борту. А в «чужих» водах до судна також застосовуються і закони країни перебування, що сигналізує прапор під правою краспицею.

«Прапор ввічливості» піднімають на світанку зразу після кормового, і опускають із заходом сонця передостаннім.

Прапори на яхті: які, де, і як несті

ПІД ЛІВОЮ КРАСПИЦЕЮ
Тут вивішуються усі інші прапори. Це можуть бути:

  • Сигнальні прапори (приміром, «карантинний»);
  • Національнийпрапорекіпажу(скільки національностей, стільки може бути і прапорів);
  • Вимпеляхт-клуба(поідеїйомумісценатопі головної щогли, але якщо це неможливо — під лівою краспицею);
  • Прапори країн, які відвідала яхта у плаванні;
  • Тощо.
    За розмірами усі перелічені прапори (включно з «гостьовим») мають бути меншими кормового.
Прапори на яхті: які, де, і як несті

ПРО ПІРАТСЬКИЙ ПРАПОР

Є багато бажаючих вивісити і цей прапор — мовляв, «це романтично і просто круто!» Але ці люди мають ознайомитись з «Конвенцією ООН з морського права» (UNCLOS). У її пунктах чітко прописано, що «судна без громадянства, судна під іноземним прапором і судна, що не несуть на кормі прапор реєстрації, можуть бути затримані та оглянуті військовими кораблями, або кораблями берегової охорони навіть у відкритому морі». Отже, якщо замість прапора реєстрації у вас піратський, то ви нариваєтесь на цікавий досвід і яскраві враження.

Втім, за несення піратського прапора навіть на менш значимих місцях (приміром, під лівою краспицею) у певних портах та деяких акваторіях можна отримати неабиякий штраф.

ЯК ВІТАТИ ІНШІ СУДНА ПРАПОРОМ?

Колись для цього давали вітальний залп бортовими гарматами, але ця традиція пішла в історію. Зараз салютують кормовим прапором, для чого опускають його до половини висоти флага-фала. Коли зустрічне судно відповість тим же, прапор піднімають на місце.

Хто салютує перший? За традицією цивільне судно першим салютує військовому судну, менше — більшому, а якщо зустрілись два рівнозначних судна, то першим салютує судно, на мостику якого вахтовий офіцер молодше.

Прапори на яхті: які, де, і як несті

ПРИКРАШАННЯ СУДНА ПРАПОРАМИ

До національних свят і у інших випадках за наказом капітана яхту можна прикрасити прапорами — давня красива морська традиція. На топи щогл вивішуються національні прапори, а між топами і вниз до носа і корми — сигнальні. Дуже важливе правило: треба уникати поєднань, які щось означають — послідовність прапорів повинна бути «нечитабельною».

 

По матеріалам з мережі Інтернет.