Права на човен, яхту, катер Океанские яхты Elling

Бінокль для справжніх чоловіків

#------

Добре орієнтуватися в просторі при різних ситуаціях допомагають різноманітні пристосування, що роблять доступним недосяжне і навіть невидиме. Мова йде про оптичні прилади. Чотириста років пройшло відтоді, як людина навчилася використовувати скло, щоб «наблизити» далекі об’єкти, і до цього часу принцип дії телескопа (з грецької — «далеко бачу») не змінився.

 

В наш час виробники пропонують різноманітні моделі біноклів і зорових труб. Візьмемо, наприклад, вироби Yukon Advanced Optics, добре відомі в Україні. Продукція цієї компанії виробляється в Білорусі на сучасному обладнанні. Вона популярна у споживача завдяки хорошому співвідношенню ціна-якість, на відміну від продукції відомих світових брендів, де ціновий показник переважає. Асортиментний ряд оптики Yukon Advanced Optics досить широкий: це прилади нічного бачення, нічні приціли, біноклі, зорові труби. Кількість моделей велика і задовольнить попит багатьох споживачів. Деякі з моделей унікальні і не мають аналогів у світі. Ось одна з них.
Бінокль Expert VM 8×40 належить до нової лінійки продукції — PULSAR. Ці прилади відрізняються від традиційних моделей кращою якістю та професійним дизайном, а головне — оптичними й конструктивними особливостями. Перше, на що звертаєш увагу, коли тримаєш Expert VM 8×40 у руках, це монолітний корпус — відсутній традиційний шарнір, що з’єднує трубки бінокля. Саме ця нестандартна конструкція й забезпечує приладу незвичайну експлуатаційну стійкість. Відстань між зіницями легко регулюється блоками окулярів. Фокусування зображення й діоптрійного настроювання виконані за класичною схемою.
Ще одна конструктивна новинка — кришки об’єктивів. Вони не знімаються, як у більшості біноклів, а відкриваються, тобто є гарантія, що не загубляться. До того ж у відкритому положенні кришки захищають об’єктиви від дощу, снігу, піску чи пилу.
Але головною відмінною рисою бінокля Expert VM 8×40 є три режими спостереження залежно від умов навколишнього середовища. Перший призначений для користування у звичайних умовах. В другому режимі спостереження вмикають жовті світлофільтри, що дають додаткову чіткість зображення при недостатній видимості, наприклад, в тумані або в сутінках. Цей режим підвищує контрастність зображення й візуально зменшує атмосферний серпанок, а ще має деякий протитуманний ефект. Третій режим призначений для випадків, коли в поле зору попадають відбиті сонячні промені, наприклад, відблиски від води, скла, снігу, льоду. У цьому випадку вмикають поляризаційні фільтри — вони мінімізують сліпучий ефект від світла, що відбивається. Щоб змінити режим спостереження, треба повернути перемикач, розміщений в нижній частині бінокля, вправо чи вліво. Слід відзначити, що до цього часу для покращення зображення фільтри накручували на об’єктиви або окуляри приладу, а це доволі незручно в польових умовах, та й клопітно.
Що стосується оптики, то бінокль розроблено за інноваційною оптичною схемою на базі призм Порро 2-го роду, що дає високу якість зображення без спотворення картинки і кольору. Багатошарове покриття, що просвітлює лінзи, виконане за вакуумною технологією TRUE COLOR. Пласкі захисні скельця на об’єктивах дозволяють користуватися біноклем практично в будь-яких умовах. Вони захищають лінзи від механічних пошкоджень, а також бруду, пилу й води. До цього захист оптики використовували тільки в приладах військового призначення.
Про якість зображення говорить і таке: під час випробувань бінокля спостерігали за родиною лебедів на протилежному березі озера. Дорослих птахів можна було добре вивчити, а пташенят навіть вдалося порахувати. При цьому лазерний далекомір Nikon Monarch L1200 показував відстань до об’єкту спостереження — 1026 м. На міцність бінокль перевіряли, підкладаючи його під колеса автомобіля. Це випробування Expert VM 8×40 також пройшов і не втратив своїх властивостей.
Корпус бінокля герметичний і заповнений сухим азотом. Це захищає лінзи від запотівання та гарантує відсутність конденсату на внутрішніх оптичних поверхнях при різкій зміні температури. Завдяки герметичній конструкції бінокль вагою близько 800 г не тоне у воді. Тому цю модель часто використовують при оснащенні човнів, катерів, яхт.
Колір бінокля чорний, а у версії Expert VM Marine 8×40, що розроблена спеціально для спостереження на воді, частина деталей, у тому числі й кришечки об’єктивів — жовтого кольору. До комплекту входять сучасний чохол, схожий на сумку-планшет, серветка для чищення оптики і м’який ремінь, який швидко знімається (досить лише натиснути пальцем на його кріплення).
При тривалих спостереженнях бінокль можна встановити на штатив, для чого є стандартне штативне гніздо в нижній частині приладу.
Бінокль Expert VM 8×40 — прилад багатоцільового призначення. Користуватись ним можна не тільки під час полювання, риболовлі та спортивних змагань. Він відмінно підходить для спостереження на воді, у горах і на відкритому просторі незалежно від погодних умов, а також під час пошуково-рятувальних операцій.
Можна сказати, що бінокль Expert VM 8×40 перевертає всю нашу уяву про біноклі взагалі: він міцний, надійний, функціональний, якісний, сучасний. Таким і має бути бінокль для справжніх чоловіків.
Купити біноклі, зорові труби, нічні приціли та прилади нічного бачення Yukon і PULSAR можна в магазинах рибальського та мисливського спорядження або в Інтернет-магазині.

 

Олександр СМАКУЛА.